Radomskie wariacje kulinarne z dziczyzną w roli głównej to inicjatywa zaproponowana przez Komisję Edukacji przy Zarządzie Okręgowym PZŁ w Radomiu, w celu propagowania i promocji zdrowego odżywiania. W ramach tego projektu młodzież z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zapozna się, jak postępować z mięsem dzikiej zwierzyny.
Warsztaty odbędą się w dwóch tygodniowych cyklach, w pierwszym tygodniu tj. 25-29 listopada br. zostanie przedstawiona specyfika mięsa zwierzyny grubej (dzik, jeleń, sarna), w drugim zaś od (2-6 grudnia br.) dzikiego ptactwa (bażant, kuropatwa, kaczka). Warsztaty będą składały się z części teoretycznej – nauce o walorach i wartościach odżywczych dziczyzny, obróbce, sposobach przyrządzania i łączenia jej z przyprawami i różnymi dodatkami. Następnie młodzi adepci sztuki kulinarnej w 6 zespołach zmierzą się z wyzwaniem przygotowania potraw konkursowych, a najlepsze z nich zostaną nagrodzone.
Mamy nadzieję, że ta forma promocji dziczyzny na stałe wejdzie w kalendarz wydarzeń i zostanie włączona do szkolnego projektu „Zdrowe żywienie inwestycją na całe życie.”